מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

אם כבר קראתם את הפוסט שלנו על "מחזור החיים של צמח החוחובה",
אם לא קראתם נסביר בקצר כדי שנוכל להעמיק יותר בהמשך,
הצמח צומח בינואר לבין חודשי פברואר מרץ לחיזור והפרחה,
הצמח מגדל גרעינים ומגדל אותם עד לחודש יולי שהופכים בשלים ונופלים לקרקע,
בחודשי ספטמבר אוקטובר מתחילים לאסוף גרעיני החוחובה הבשלים.

איך אנחנו במשק מוזס מצליחים לגדל את החוחובה לצור שמן ?

נפלתם של הגרעיני החוחובה

גרעיני החוחובה מתחילים ליפול לקרקע בחודש יולי ועד חודש ספטמבר,
אוקטובר אנו נותנים להם לנשור באופן טבעי.
ככה זה נראה:

%name מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?
גרעיני החוחובה על האדמה בשלים לאיסוף

אחרי שאנחנו בוחנים את צמחי החוחובה והגענו למסקנה שלפחות 70% מהגרעינים נשרו אנו מבינים שהגענו לשלב האסיף. איזו התרגשות!!
הכלי הראשון שייכנס למטע הוא הטרקטור המנער. תפקידו לנער ולהפיל לרצפה את כל הגרעינים שעדיין לא נשרו.
כיול הכלי הינו מורכב מאוד מכיוון שמצד אחד אנו רוצים שכמה שיותר גרעינים ייפלו לקרקע ומצד שני, אם ננער חזק מדי הצימוח של שנה הבאה יפגע.
ככה נראה

הטרקטור מנער:

%name מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

אחרי שניערנו מגיע שלב המפוח.
המפוח תפקידו להרחיק את הגרעינים כחצי מטר מהעץ מכיוון שהמטאטא לא מסוגל לחדור למתחת לעץ.
המפוח בעצם מזרים לחץ אויר חזק ביותר בגובה הרצפה וכך הוא מצליח להרחיק את הגרעינים מהעץ.

זה המפוח

%name מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

ולאחר המפוח מגיע שלב המטאטא.
תפקידו של המטאטא הוא לרכז את כל הגרעינים למרכז השורה,
כמובן שיחד עם הגרעינים מגיעים גם לא מעט עלים אבנים ואדמה, אותם אנו כמובן ננקה בהמשך.
ככה נראה המטאטא והערמה שהוא משאיר אחריו במרכז השביל:

20181028 130142 300x225 מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

אחרי המטאטא מגיע השלב של הקומביין. הכלי הכי מורכב ומתוחכם מבין כל הכלים.
תפקידו הוא לא רק להרים את הגרעינים מהרצפה (משימה לא פשוטה בכלל),
אלא גם לנקות ולהעיף את רוב הפסולת שעולה יחד עם הגרעינים,
כמו אדמה, אבנים, עלים וענפים, אנו לא שואבים את הגרעינים אלא גורפים.
גרעיני החוחובה כבדים מדי לשאיבה.
את הגרעינים שהם כמעט נקיים הקומביין שופך לאמבטיות ענקיות.
התמונה של הקומביין מצולמת מרחוק בגלל כמויות האבק שהכלי מייצר:

%name מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

 

אחרי שהגרעינים נשפכו לאמבטיות אנחנו מסיעים אותם במשאיות למכון הניקוי,
שם מנקים אותם מכל שאריות הלכלוך שעדיין יש איתם,
הגרעינים עוברים דרך נפות עם חורים בגדלים שונים,
שולחנות כובד שמפרידים את האבנים מהגרעינים ועוד יותר מ15 מכונות מרכיבות את המערך המורכב הזה.

ככה זה נראה ממש רגע לפני סוף הניקוי:
%name מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

איזה כיף!
יש לנו גרעינים נקיים!
אפשר לעבור לשלב המיצוי שמן!
אחרי שסיימנו את כל התהליך המפרך בשטח, אנחנו מתכנסים לבית הבד, שם אנו נפיק את השמן.
את השמן שלנו אנו מפיקים בכבישה קרה כדי לשמור על התכונות המצויינות שיש לנו בשמן (הרי בשביל זה עשינו את כל התהליך, לא?).
כדי שיהיה לנו נוח לעבוד אנו מעבירים את כל הגרעינים לשקים של 15 ק"ג.
השקים מאוחסנים בבית הבד, ואחד היתרונות הגדולים של חוחובה הוא שהגרעין עצמו יבש (פחות מ5% לחות) ולכן יכול להישמר כל השנה ללא בעיה, בשונה משמן זית שאותו יש למצות מיד לאחר המסיק.
ככה יש לנו אפשרות למכור שמן טרי יותר שהוכן ממש לאחרונה, למרות ששמן החוחובה יודע להישמר לשנים ארוכות.
את הגרעינים אנו שמים בתוך המיכל ומפעילים את המכונה.
המכונה מפעילה מעיין בורג ענק שלוחץ את הגרעינים ומפעיל עליהם לחץ של כמה טונות עד שמתחיל לטפטף השמן מהחורים המיועדים לכך במכונה,
במקביל, הגפת יוצאת מחור אחר.
ככה  נראה הטפטוף של השמן:

%name מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

 

וככה נראה המערך מיצוי שמן:

:%name מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

השמן מטפף לתוך המעצרה ושם עובר תהליך ראשוני של שיקוע, בעיקר של חלקיקי גרעינים שזרמו יחד עם השמן.
לאחר מכן השמן זורם בגרביטציה לחבית נירוסטה שם השמן עובר שיקוע נוסף של לפחות שבועיים.
אחרי השבועיים האלו אנו מעבירים את השמן לחבית נירוסטה נוספת וכך בחבית הראשונה נותרים כל המשקעים.
לאחר ההעברה לחבית החדשה, השמן מוכן וכל מה שנותר הוא למלא את הבקבוקים בשמחה ובששון:

%name מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

אחרי הביקבוק אנו מדביקים את המדבקות:

%name מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?

תמונת מוצר 100 מל 300x295 מהגידול ועד לשמן, איך עושים שמן חוחובה?
לרכישה מוצר שמן חוחובה 100 מ"ל לחצו על התמונה

דבר אחרון שנותר לעשות הוא להדפיס את התאריך האחרון לשיווק והופה- בקבוק שמן חוחובה איכותי נולד!!

ומפה כל שנותר לכם הוא להזמין את השמן האיכותי הזה אליכם הביתה ולהתחיל לשפר את מראה העור שלכם!

לוגו שמן חוחובה | משק מוזס

אודות המשק

משק מוזס חווה משפחתית לגידול וייצור שמן חוחובה בכפר רתמים שבנגב,  המשך קריאה

הזמן שיחה
אשמח לעזור
שלום 👋
איך נוכל לעזור ?